Tuesday, January 14, 2014

Когато цветовете говорят



Какво ни очаква навън? А вътре? А там? А тук? Може би дъгата е тази, която ще се извиси над нас, ще ни обвие с многоцветната си длан и ще ни покаже отговорът, а той е един : цветовете. Цветовете са тези, които са навсякъде, те са вечни и всепроникващи, те са вестителите на доброто, лошото и това между тях. Ако няма цветове, няма живот, няма тук, няма там... само черната дупка на безвремието. Нека се потопим в дълбокият и разкошен коралов риф на цветовете и открием цялата гама от скъпоценни камъни!


Жълтото... то просто е цветът на радостта, на жълтите поля, изпълнени със слънчогледи. Символ на неувяхващото и вечно лято, жълтото наистина съдържа в себе си импулса на първичното щастие, детската искреност, на моментa, който скачаш в небето и викаш от кеф. Но, жълтото носи в себе си  и нежността на нарцисите. 

Жълто... цветът на лятото



Аленочервената роза е гордо изпъчила своите гърди, защото няма кой да устои на нейното изкушение, всеки минава и остава омагосян от нейната харизма и прелестно ухание.  Тя е червена, защото червеното носи в себе си страстта, насладата, бохемския живот, миризмата на скъпо шампанско. Но, както и розата, червеното е коварен цвят, има бодли, умело прикрити под воала на чувствеността.

Червеното - страст и съблазън



Синьото, ех синьото... как прохладно духа бризът откъм синьото море, толкова кристално, огледално чисто, място където можеш да видиш душата си.  Нима небесното синьо не кара душата да отделя стон, стон на възхвала към Бога, възхвала към простора, към необятния хоризонт, който е дом дори на Слънцето, там то отива и си почива. Синьото носи благодат, свобода и чувство за божественост.

Синя идилия



Зеленото багри едни от най-величествените и красиви творения Божии. То е цветът на природата, нейната сила, плодовитост и вечност. Представете си онзи наситено зелен цвят на тропическата растителност, толкова зелен, като че ли е сюрреалистичен. Зелените стръкчета тревичка, които ухаят на живот, миришат на соли, минерали и протеини, които са в жестоко рали кой първи да подхрани тази магия. Зеленото олицетворява животът, Природата, богатството и пиршеството над смъртта.

Зеленото - Животът!



Бялото е цветът, символът на чистотата, добротата, милосърдието, човекът у хората. Белите, пухкави, като че ли излели от приказка на Братя Грим, облаци създават усещането за рай на Земята. Иска ти се да ги докоснеш, да вплетеш пръстите си в тази чистота, в това меко и плюшено легло. Не е ли предвестник на всичко хубаво, на добрата вест едно бяло, нежно и срамежливо кокиче?

Чисто, неопетнено, божествено



Кафявото носи в себе си земята, почвата... как прекрасно изглежда изораната нива, чакаща да бъде посято семето в недрата й . То носи в себе си топлотата, питателността на бадема, красивият и неповторим цвят на какаото, ореха, канелата. Оставя усещане за земя, пръст, устои, семеен уют и топлота. Символизира твърдост, устойчивост, но и топлота.

Бадеми - питателни и вкусни



Париж, май месец е, всичко е зелено, ухае на листа, ранно лято е и градът е изпълнен с уханието на любовта. Да, а най-романтичната част е Паржкият залез, окъпан в пурпурно-розови ласки. Цветът на залязващото слънце, потънало в блажена мекота, цветът на романтиката, на пиянските вечери изпълнени с много удоволствие и любов.

Париж... само това е достатъчно


За вас,
 

 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment