Thursday, January 30, 2014

Тоалетна хартия - да или не?




Спомням си веднъж, когато се разхождахме с един приятел, с когото често обсъждаме странни или необясними неща, повдигнахме темата за това, че хората използват тоалетна хартия, а животните – не! Странно, нали? Разбира се, животните нямат достъп, но идеята ни беше, че нямат нужда от тоалетна хартия. Защо се получава така? Днес, попаднах на една статия в www.livescience.com и чрез попитите знания, ще се опитам да направя едно мини разследване и да видим причините и резултатите – дано са добре оформени и твърди!

Хартията май свърши?

 
Като цяло, сме забелязали колко чисти и спретнати изглеждат животните, като тук искам да направя едно отклонение. Говоря за дивите животни или животните в естествена среда, изключвам одомашнените и опитомените такива. Фактът е, че тези животни са били хилядолетия в процес на „нагаждане“ и трансформиране спрямо човешките нужди, тоест човекът е преобладавал в еволюцията им, а не природата. Това е важно, защото някои от механизмите на изследването ясно показват разликата – вижте един вълк, или един рис, или един мустанг и ги сравнете да речем с едно куче от породата мопс или каквото и да е друго домашно животно - на мопсчето ще му е бая трудно с тази сплескана физиономия и липса на врат да си достигне, е хайде, аналната област!

Изводът на изследователите е  наистина необичаен и странен. А, познайте! Те твърдят, че всичките тези различия идват от фактът, че сме... изправени. Да, кажете го на някоя гордо изпъчена и крачеща като на кокили манекенка да „лази“ на четири крайника, за да спаси две дръвчета от изсичане. Очевидно е, че безплатен обяд и в природата няма – изправеният стоеж на съвременния човек до голяма степен е затруднил изхвърлянето на отпадъците от организма, което пък е довело до спешната нужда от нещо, с което да прикрием замърсяванията – тоалетната хартия. Е, преди векове със сигурност не е била особено популярна, да речем, древните римляни са използвали гъба забучена на прът, а преди това различни растителни материали. Но, смятам че повечето схващат, че „тоалетна хартия“ е събирателен образ на всичко, което се използва за почистване след изхвърляне на отпадъчни продукти. Нали се сещате, че племето масаи със сигурност не си купува трипластова, ароматизирана, с ухание на люляк, тоалетна хартия.

Според мен, изводът на учените е малко нелеп... Смятам, че истината е далеч по-простичко. Да, разбира се, че анатомичните особености влияят, предполагам също така и че учени от техния ранг няма да си пишат неща, просто така (въпреки че кой знае?), но не това е водещото. Водещата причина е - с развитие на разума, когнитивните способности, човешкия тип мислене, се е развила и способността да се изпитва погнуса – гнус от неща, които са част от нашето тяло. 

Вероятно, истината, както обикновено, е „някъде там“, по средата на нещо, но кое е това нещо, един Бог знае( слава Богу е само един, не знам какво щеше да бъде, ако се използваше за случая моят любим гръцки пантеон). Е, умната! 

Related Articles:

No comments:

Post a Comment